JETGROUTKOLOMMEN VONK & VLAM

Opdrachtgever: Volker Staal & Funderingen
Plaats en Jaar: 's-Hertogenbosch, 2013
Kenmerken: Jetgroutkolommen
Projectomschrijving

In opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch is door Heijmans een nieuwe, ondergrondse parkeergarage gerealiseerd op de markante locatie van het Vonk & Vlam terrein nabij de Hekellaan, gelegen in de nabijheid van het stadscentrum. De realisatie van de parkeergarage werd gecombineerd met het plan voor de restauratie van de Vestingwerken, waardoor de oude vestingmuur weer zichtbaar en leefbaar is geworden.

Ten behoeve van de realisatie van de parkeergarage Vonk & Vlam te ’s-Hertogenbosch is voor de bouwkuip van de parkeergarage, de inrit en de verbindingsgang gebruik gemaakt van een constructie uitgevoerd met diepwanden. Deze wanden werden verankerd met grondankers. Met behulp van verticale ankerpalen is de onderwaterbetonvloer gefundeerd. Na het droogzetten is in deze bouwkuip de ruwbouw van de parkeergarage gerealiseerd.

Werkzaamheden

Onder de historische vestingmuur kunnen geen diepwanden worden gerealiseerd zonder de muur te amoveren. Daarom is onder de vestingmuur een drukboog gerealiseerd door middel van jetgroutkolommen. Dit zeer specialistisch werk is door Volker Staal en Funderingen (VSF) gerealiseerd. Deze kolommen dienen voor een tijdelijke grond- en waterdichte afsluiting.

In opdracht van VSF heeft Arthe Civil & Structure BV een PLAXIS 3D – model opgesteld om de jetgroutboog te toetsen. Om de resultaten uit dit complexe model te controleren is tevens een handberekening aan de hand van de analogie conform CUR77 opgesteld.