MASHHAD URBAN METRO LINE 3 – ONTWERP

Opdrachtgever: Mashhad Urban Railway Organization
Plaats en Jaar: Mashhad, 2016 - 2017
Kenmerken: boortunnel
Projectomschrijving

Na de succesvolle afronding van het ontwerp van de geboorde tunnel voor metrolijn 2 heeft de Mashhad Urban Railway Corporation ons gevraagd om ook het ontwerp & advisering voor de boortunnel van lijn 3 te doen. Deze nieuwe lijn loopt van west naar oost door het financial district en het historische centrum van de stad, en is in totaal 28 kilometer lang. De TBM kruist daarbij twee bestaande metrolijnen en passeert een aantal zeer hoge gebouwen.

Wij verzorgen het complete ontwerp van de tunnellining, inclusief de verbindingen naar de ventillatieschachten en vluchtwegen.

Werkzaamheden

Als basis voor het ontwerp hebben we een geotechnisch lengteprofiel opgesteld met een bijbehorende parameterset. Om rekening te kunnen houden met de variaties in diepte van het tracé en de grondslag, en toch een economisch ontwerp te maken, zijn vier verschillende segmenttypen ontworpen. Ter plaatse van de stations, die later worden gebouwd, worden voorgespannen elementen toegepast. Bij het ontwerp van de lining horen ook de technische specificaties van de te leveren in te storten onderdelen (deuvels, geleidestaven, waterafdichting, etc).